Posttraumatiskt stressyndrom

 

Ångestsyndromsällskapet ÅSS i Halland

 

"Man dör inte av panikattacker" Man kan inte fastna i panikattcker Man kan inte bli psykotisk av panikattcker.

POSTTRAUMATISKT STRESSYNDROM

 

Symptom

 

Många ångestdrabbade människor har svårt att förstå varför de drabbats av sin plågsamma och handikappande ångest. Men när det gäller dem som lider av så kallat posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är det tvärtom. PTSD-drabbade återupplever i regel den skrämmande händelsen genom starka minnesbilder som framkallas både under dagen och i form av mardrömmar på nätterna. Den drabbade försöker ofta undvika tankar, känslor eller aktiviteter som påminner om traumat. Symptomen bryter antingen ut strax efter det upplevda traumat, eller för en del först flera år senare. I vissa fall kan det gå så långt att personen blir helt isolerad. Även kroppsliga symptom ingår ofta i bilden av en PTSD-diagnos.

 

Vanliga fysiska och psykiska symptom är:

 

Koncentrationssvårigheter

Sömnstörningar

Irritabilitet

Överdriven vaksamhet

Lättskrämdhet

Huvudvärk

Magsår

Högt blodtryck

Smärta i leder

 

Det är inte ovanligt att den drabbade utvecklar en s k "startle-reflex", vilket för exempelvis krigsveteraner kan betyda att de kastar sig ned i skydd på golvet vid vissa ljud. Stort mörkertal bland människor som drabbats av PTSD hanterar sin situation på olika sätt. Vissa tar sin tillflykt i arbete och engagemang, andra hamnar i alkohol och/eller narkotikamissbruk i sina försök att dämpa smärtan och ångesten. Andra komplikationer som följer PTSD:s funktionsnedsättning är ökad självmordsrisk, skilsmässor och separationer. Många söker inte ens vård eftersom det i sig kan upplevas som en påminnelse av det man gått igenom. Och även hos de som gör det kan det vara svårt att upptäcka sjukdomen. Finns ångeststörningar i släkten är risken större att man drabbas av PTSD. PTSD kan även drabba barn. De visar i sådana fall ofta upp DAMP-liknande symptom och är mer rastlösa och oroliga än vuxna.

Uppkomst

 

Ångesten har utlösts av en specifik och mycket skrämmande händelse, trauma, och personens krisreaktion har sålunda inte hävts på ett naturligt sätt, utan ”dröjer kvar” i form av en mängd obehagliga och plågsamma symtom. Den som drabbas av PTSD kan till exempel ha genomlevt ett krig, suttit i koncentrationsläger, blivit utsatt för tortyr, våldtäkt eller misshandel, varit med om en svår olycka eller blivit rånad. Det är förmodligen så att vi människor har en större eller mindre ärftlig benägenhet att utveckla posttraumatiskt stressyndrom. Dessutom har vi lättare att hantera ett trauma om vi redan direkt efter den traumatiska händelsen får ett bra stöd från vår omgivning och någon form av professionell behandling.

Behandling

 

Vad det gäller behandling används i allmänhet terapi i kombination med antidepressiva läkemedel. Kognitiv beteendeterapi i synnerhet har på senare år visat sig vara en mycket framgångsrik behandlingsmetod. Om terapi kombineras med läkemedel, främst antidepressiva av SSRI-typ lindras symtomen ytterligare. Behandlingen kan pågå från ett par månader upp till flera år. De flesta upplever en förbättring även om många aldrig blir återställda.

 

Det är mycket viktigt att man i vården är uppmärksam på risken för utveckling av PTSD efter olyckor och andra traumatiska upplevelser hos patienter, så att den drabbade kan få en adekvat behandling så snabbt och effektivt som möjligt.

 

Det är viktigt att personer med PTSD, så snart som möjligt får akut individuellt stöd och behandling från den professionella sjukvården. Vi hänvisar därför till ytterligare upplysningar via sjukvårdsrådgivningen, tel 1177 eller www.1177.se

Du kan också vända dig direkt till t.ex en vårdcentral eller en psykisatisk mottagning och/ eller till legitimerad sjukvårdspersonal med särskild kompetens och behörighet när det gäller behandling av PTSD.

 

ÅSS verksamhet med gemenskap och aktiviteter kan även vara ett bra som ett komplement. Men vår verksamhet kan och ska inte, som vid de flesta andra psykiska funktionehinder, ersätta professionell sjukvård, utan endast vara ett komplement. Detta är särskilt viktigt att betona när det gäller PTSD.

 

Besöksadress:

Grönevångsvägen 25

302 54 HALMSTAD

(Ingång på gaveln, en trappa ned.)

 

Kansli: telefon/sms/mms:

072-500 60 80

 

Mailadress:

info@hallandsangest.se

 

Brev:

Hederstiernas Gata 28 302 47 HALMSTAD

 

Senast uppdaterad:

2016-11-02

 

 

Copyright @Linné Torbjörnsson